Foto: 
Museum Vestsjælland - Odsherreds Kunstmuseum

Særudstilling på Odsherreds Kunstmuseum om de kvindelige Odsherredsmalere og deres mænd

STÆRKE BLIKKE OG MILDE ØJEKAST.
Forårets og sommerens udstilling fra Odsherreds Kunstmuseets faste samlinger fokuserer på relationerne mellem de kvindelige og de mandlige Odsherredsmalere. De malede på samme tid og sted, flere var endog gift med hinanden, og fik børn sammen. Men delte de også malerstil og motiver? Udstillingen belyser spørgsmålet ved at se på tre af Odsherreds kunstnerægtepar. Desuden vises malerier af Victor Brockdorff, som ofte har udført malerier, der fortæller om de indbyrdes parforhold kønnene imellem. 

I de senere år har Kunstmuseet foretaget en række erhvervelser af de kvindelige Odsherredsmalere, hvoraf flere var gift med en malende ægtefælle eller kunstner. Ellen Krause var gift med maleren Viggo Rørup, Helga Klitbæk med billedkunstneren Kaj Ejstrup, Birthe Bovin med maleren Karl Bovin, og Ingrid Wichmann med en udøvende musiker.

For disse malende hustruer er det ikke en given sag, at motiv og emnekredse automatisk hidrører fra familielivet og hjemlige sysler. Sådan er det nogle gange.  Men i andre billeder er der hos de kvindelige kunstnere en dristighed i motivvalget og en djærv robusthed i udførelsen, der adskiller sig fra ægtefællerne.

Ingrid Wichmann maler tordenvejr over Veddinge Bakker, så man fornemmer stilheden før stormen.  Birthe Bovin maler høstarbejdet med hesteforspand, så dynamikken og bevægelsen fremad virkelig fornemmes. Og Ellen Krause maler krigsinvalider i Paris, togvogne på rangerområdet i vinter-skumring og det maleriske menneskemylder på en café i Paris.

De mandlige malere var mest optaget af at udforske landskabets foranderlighed, på alle årstider, i al slags vejr, og på skiftende tidspunkter på dagen med vekslende lys. Der er dog et lille antal af mændenes billeder, som også   viser   kunstnernes  sorgmuntre liv i Odsherred  med lejlighedsvise  selskaber og fantasibetonede fremstillinger af ”kønnenes kamp”.

 

Udstillingen vises indtil 17. december. Museet har åbent alle dage indtil 31. marts kl. 11 – 15, undtagen mandag dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag efter 1. april kl. 11 – 16.

 

F.eks. 23-03-2017

Arrangementer på andre datoer

Mick Øgendahl - Fest, Holbæk Teater

EN AF DANMARKS ABSOLUT SJOVESTE KOMIKERE GÆSTER HOLBÆK TEATER MED SIT NYE ONE-MAN SHOW, ’MICK ØGENDAHL’S FEST’.

Scene
Torsdag, 23. marts 2017 - 19:00

Den Nøgne Sandhed - Næstved

Den Nøgne Sandhed alias Mikkel Schrøder Uldal, Joachim Knop, Farshad Kholghi og Gordon Kennedy introducerede sidste år danskerne for et helt nyt show.

Scene
Torsdag, 23. marts 2017 - 20:00

Foredraget "Jeg har mødt en million....hør hvad jeg har lært"...

Dørene åbnes kl. 19.00 - foredraget starter kl. 19.30.

Billetpris: kr. 175,.

Foredrag
Torsdag, 23. marts 2017 - 19:30

I marts 2017 besøger Shaka Loveless forskellige kirker og spillesteder landet over. Med sig tager han sine faste guitarister Lasse Boman og Carl Riestra, som sammen vil spille akustiske versioner af alle de kendte og elskede hits.

Musik
Torsdag, 23. marts 2017 - 18:30

STILHED STØJER - Holbæk

STILHED STØJER
”Livet er som en cirkus.
Man kommer ind i manegen,
går en omgang rundt,
bukker og går ud igen”.

ROBERT STORM PETERSEN

Scene
tor, 23/03/2017 - 19:30

Proppen i hullet - Vordingborg

Foredrag om Danmarks strategiske betydning i kampen om Østersøen helt tilbage til middelalderen. Ved afdelingsleder Thomas Tram Pedersen, Danmarks Borgcenter.

Foredrag
Torsdag, 23. marts 2017 - 19:00