Foto: 
Museum Vestsjælland - Odsherreds Kunstmuseum

Særudstilling på Odsherreds Kunstmuseum om de kvindelige Odsherredsmalere og deres mænd

STÆRKE BLIKKE OG MILDE ØJEKAST.
Forårets og sommerens udstilling fra Odsherreds Kunstmuseets faste samlinger fokuserer på relationerne mellem de kvindelige og de mandlige Odsherredsmalere. De malede på samme tid og sted, flere var endog gift med hinanden, og fik børn sammen. Men delte de også malerstil og motiver? Udstillingen belyser spørgsmålet ved at se på tre af Odsherreds kunstnerægtepar. Desuden vises malerier af Victor Brockdorff, som ofte har udført malerier, der fortæller om de indbyrdes parforhold kønnene imellem. 

I de senere år har Kunstmuseet foretaget en række erhvervelser af de kvindelige Odsherredsmalere, hvoraf flere var gift med en malende ægtefælle eller kunstner. Ellen Krause var gift med maleren Viggo Rørup, Helga Klitbæk med billedkunstneren Kaj Ejstrup, Birthe Bovin med maleren Karl Bovin, og Ingrid Wichmann med en udøvende musiker.

For disse malende hustruer er det ikke en given sag, at motiv og emnekredse automatisk hidrører fra familielivet og hjemlige sysler. Sådan er det nogle gange.  Men i andre billeder er der hos de kvindelige kunstnere en dristighed i motivvalget og en djærv robusthed i udførelsen, der adskiller sig fra ægtefællerne.

Ingrid Wichmann maler tordenvejr over Veddinge Bakker, så man fornemmer stilheden før stormen.  Birthe Bovin maler høstarbejdet med hesteforspand, så dynamikken og bevægelsen fremad virkelig fornemmes. Og Ellen Krause maler krigsinvalider i Paris, togvogne på rangerområdet i vinter-skumring og det maleriske menneskemylder på en café i Paris.

De mandlige malere var mest optaget af at udforske landskabets foranderlighed, på alle årstider, i al slags vejr, og på skiftende tidspunkter på dagen med vekslende lys. Der er dog et lille antal af mændenes billeder, som også   viser   kunstnernes  sorgmuntre liv i Odsherred  med lejlighedsvise  selskaber og fantasibetonede fremstillinger af ”kønnenes kamp”.

 

Udstillingen vises indtil 17. december. Museet har åbent alle dage indtil 31. marts kl. 11 – 15, undtagen mandag dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag efter 1. april kl. 11 – 16.

 

F.eks. 28-04-2017

Arrangementer på andre datoer

Min Mormors Gebis - Slagelse

Dissing og Las: Min Mormors Gebis.
Elsket børnebog bliver til sprælsk Dissing & Las-album.

Familie
Søndag, 30. april 2017 - 14:00

Historier om Sydøstdanmark - Gjorslev Gods, magt og rigdom på Stevns i senmiddelalderen

I anledning af Fortidsmindedagen, inviterer Museum Sydøstdanmark på gratis omvisning ved Gjorslev Gods, en landets bedst bevarede borge fra senmiddelalderen.

Familie
Søndag, 30. april 2017 - 11:00

Trolle og Tormod har udviklet noget nyt: seje og sjove sange - sange, man lærer noget af. Sange, som handler om ting, der normalt hører skolen til, f.eks. vokaler, konsonanter, fisk, shampoo, idræt og matematik.

Familie
Lørdag, 29. april 2017 - 10:30

Slagelse besat og befriet - Slagelse Museum

Vi gentager succesen fra sidste år og afholder igen ’Slagelse Museum – besat og befriet’ lørdag den 29. april fra kl. 12-16. Tag med på en tidsrejse tilbage i tiden, hvor dagen vil starte med Danmarks besættelse den 9. april 1940.

Familie
Lørdag, 29. april 2017 - 12:00

Teaterkoncert med Rumlerim - Ringsted

Oplev en trafikalsk teaterkoncert. Dyt, Båt og Kling Klang er tre godmodige og meget musikglade fyre. En dag dumper et brev uden afsender ind af brevsprækken: de er inviteret til fødselsdag.

Familie
Lørdag, 29. april 2017 - 10:00