Foto: 
Museum Vestsjælland - Odsherreds Kunstmuseum

Særudstilling på Odsherreds Kunstmuseum om de kvindelige Odsherredsmalere og deres mænd

STÆRKE BLIKKE OG MILDE ØJEKAST.
Forårets og sommerens udstilling fra Odsherreds Kunstmuseets faste samlinger fokuserer på relationerne mellem de kvindelige og de mandlige Odsherredsmalere. De malede på samme tid og sted, flere var endog gift med hinanden, og fik børn sammen. Men delte de også malerstil og motiver? Udstillingen belyser spørgsmålet ved at se på tre af Odsherreds kunstnerægtepar. Desuden vises malerier af Victor Brockdorff, som ofte har udført malerier, der fortæller om de indbyrdes parforhold kønnene imellem. 

I de senere år har Kunstmuseet foretaget en række erhvervelser af de kvindelige Odsherredsmalere, hvoraf flere var gift med en malende ægtefælle eller kunstner. Ellen Krause var gift med maleren Viggo Rørup, Helga Klitbæk med billedkunstneren Kaj Ejstrup, Birthe Bovin med maleren Karl Bovin, og Ingrid Wichmann med en udøvende musiker.

For disse malende hustruer er det ikke en given sag, at motiv og emnekredse automatisk hidrører fra familielivet og hjemlige sysler. Sådan er det nogle gange.  Men i andre billeder er der hos de kvindelige kunstnere en dristighed i motivvalget og en djærv robusthed i udførelsen, der adskiller sig fra ægtefællerne.

Ingrid Wichmann maler tordenvejr over Veddinge Bakker, så man fornemmer stilheden før stormen.  Birthe Bovin maler høstarbejdet med hesteforspand, så dynamikken og bevægelsen fremad virkelig fornemmes. Og Ellen Krause maler krigsinvalider i Paris, togvogne på rangerområdet i vinter-skumring og det maleriske menneskemylder på en café i Paris.

De mandlige malere var mest optaget af at udforske landskabets foranderlighed, på alle årstider, i al slags vejr, og på skiftende tidspunkter på dagen med vekslende lys. Der er dog et lille antal af mændenes billeder, som også   viser   kunstnernes  sorgmuntre liv i Odsherred  med lejlighedsvise  selskaber og fantasibetonede fremstillinger af ”kønnenes kamp”.

 

Udstillingen vises indtil 17. december. Museet har åbent alle dage indtil 31. marts kl. 11 – 15, undtagen mandag dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag efter 1. april kl. 11 – 16.

 

F.eks. 24-06-2017

Hver uge sender vi et nyhedsbrev med et bud på interessante arrangementer i den kommende weekend. Tilmeld dig i formularen her over.

Arrangementer på andre datoer

Håndværkermarked Slagelse Museum kl. 10 - 15

Håndværkermarked! Lørdag d. 24/6 2017 kl. 10 – 15.

Familie
Lørdag, 24. juni 2017 - 10:00

Tips til weekenden: Kunst og klarinetter

Guiden viser vej til aktuelle sommer udstillinger og smukke klarinettoner på Stevns.

Sommerudstilling i Asnæs med Niels Pugholm og Husets kunstnere

Kildemarked i Mogenstrup byder igen i år på hyggelig markedsstemning med kræmmerboder, gøgl, musik og underholdning for børn og voksne.

Familie
Lørdag, 24. juni 2017 - 10:00

"Jernbanebørnene" på Bandholm Station

Oplev NørregadeTeatrets store familieforestilling under åben himmel på den idyliske Bandhom Station.

En dramatisk, underholdende og bevægende forestilling for hele familien - og så medviker der et ægte damptog!

Familie
Fredag, 23. juni 2017 - 19:30

Dansk el-industrihistorie i Asnæs

Besøg NKT museet. NKT, som er en af Danmarks store industrivirksomheder, har haft kabelproduktion i Asnæs siden 1. januar 1965.

Familie
Lørdag, 24. juni 2017 - 13:00